Šta je to Cisco Talos? | com4t
Blog » Šta je to Cisco Talos?

Razvoj tehnologija omogućio je napadačima neogračien broj mogućnosti da ostvare svoje napade, zato rešenja koja su zadužena da čuvaju mrežu moraju da deluju neprestano i da razvijaju sisteme zaštite tako da pravovremeno otkrivaju kako već poznate tako i novo kreirane tipove cyber security napada.

Napade je potrebno izučavati i otkrivati neprestano a u tome Vam može pomoći Cisco Talos kao najpoznatiji globalni provajder cutting-edge cyber sigurnosti. Cisco Talos kao takav dostavlja podatke svim Cisco security uređajima o instrukcijama i uči ih kako da zaštite mrežu od novonastalih otkrivenih napada. Glavna prednost ovakvog vida zaštite i ono što Cisco Talos izdvaja od drugih jeste ogromna količina sigurnosnih mrežnih uređaja koji Talosu dostavlja podatke o otkrivenim pretnjama ali i o do sada ne otkrivenim pretnjama. Cisco zaštitnih uređaja ima mnogo na tržištu a samim tim Talos ima najviše podataka o pretnjama koje su ti uređaji dostavili Talosu pa na osnovu njih najpreciznije i najefektivnije može dostaviti ostalim uređajima podatke o novonastalim pretnjama i napadima i instrukcije kako da zaštite mrežu.

Glavna misija Cisco Talos-a je da pruži poverljive i prilagodljive odbrambene tehnologije i tehnike koje pomažu kupcima da brzo i pravovremeno zaštite svoje informacione sisteme. Njihov posao je zaštite Vaše mreže.

„Vidljivost, Inteligencija i Odziv“

Ekosistem Cisco zaštitnih sistema obuhvata elektronsku poštu, mrežu, cloud, web, krajnje uređaje i sve između toga. Cisco Talos može se pohvaliti najvećom i najdubljom vidljivošću na tržištu zbog podataka prikupljenih sa njihovih Security uređaja koji su najzastupljeniji od svih vendora.

Ova jedinstvena vidljivost donosi mnogo bolji odziv koji proističe iz prikupljenih podataka tokom napada sa velikog broja tačaka širom planete. Sve ovo uz korišćenje open-source platformi i baza otkrivenih ranjivosti stvara ogromnu količinu podataka o pretnjama i napadima koje su pogodne za analizu i na osnovu kojih se velikom brzinom razvijaju zaštitni sistemi koji se zatim vrlo brzo prosleđuju svim Cisco security uređajima.

Ključna razlika Talosa je sposobnost reagovanja. Sa širokim portfolijom zaštitnih sistema, reagovanje na pretnje unutar Vaše mreže pojednostavljeno je automatskim inoviranjem sistema, i podesivim zakrpama sve do „Talos Incident Response-a“ poznatijeg pod nazivom „Cisco Incident Response“ koji pruža ceo paket proaktivnih i reaktivnih servisa koje će Vam pomoći da se pripremite, suočite, i oporavite od incidenta.

Snaga Talos-a leži upravo u svim predhodno kreiranim proizvodima iz oblasti IPS, Firewall, DNS, Mail Security i ostalim zaštitnim sistemima koji čuvaju Vašu mrežu. Cisco Talos prikuplja podatke od svih tih uređaja širom planete i na to sve dodaje podatke prikupljene od strane partnera koji takođe generišu mnoge podatke o napadima i sve to sabrano sa podacima iz open-source platformi omogućava Cisco Talosu da analizira vektore novonastalih napada i brzo zaštiti sve ostale.

talos2.png

Više od 350 zaposlenih istraživača, analitičara, developera i inženjera radi na razvoju zaštitnih zakrpa izrađenih analitikom prikupljenih podataka širom planete bez prestanka. Korisnici Cisco Talos-a ostvaruju benefit u vidu kompletne zaštite pomoću intelignecije koju Talos pruža u cilju odbrane od napada. Cisco Talos takođe redovno objavljuje novootkrivene napade i pretnje i na taj način globalno širi svest o napadima svima a ne samo Cisco korisnicima. Kanali komunikacije sa korisnicima ostvaruju se kroz mnoge portale poput Talos blog-a, Snort-a i ClamAV-a.